MAGYARSZECSŐDI KAVICSBÁNYATÓ


A Magyarszecsődi kavicsbánya tó Magyarszecsődtől keletre, a 8. sz. főút mellett fekszik. A tó 4 kilométerre található Körmendtől.
A tó elhelyezkedése:

A vízfelület nagysága 10,6 hektár. Az egyszeri igénybevett víztérfogat 214000 köbméter. A vízigény éves szinten 21200 köbméter (éves szinten hektáronként az átlagos 200 mm/ha párolgási mennyisséggel számolva 10,6 hektárra). A vízmélység 0,9 és 3 méter között mozog. A legnagyobb vízmélység 3,2 méter. A tó tengerszinttől mért vízszintje 183,98 méter.

A tónak felszíni vízutánpótlása nincs. A megfelelő vízmennyiséget víz alatti források biztosítják. A felesleges víz bukógáton keresztül távozik az árapasztó csatornába. Az elfolyó víz mennyisége 10-12 liter percenként.

A tó nyáron   


Az állóvíz vízgyűjtőterületén vízminőséget befolyásoló tényező nincs. A környezet megfelelő életteret biztosít a kétéltűek számára is. A vízterület hal eltartó képességét 250 kilogramm/hektárban állapították meg.


Télen befagyva

     A tó jelenlegi helyén kavicskitermelést folyt a ?70-es években, 1978-ban az akkori 5 hektáros vízterületen engedélyezték a horgászatot. Emellett folyamatosan bányászták a kavicsot is. E folyamat hatására 1988-ra már 9 hektáros tóról beszélhettünk. A Magyarszecsődi kavicsbánya tó 1996-ban került végleg horgászati kezelésbe, amikor is megvásárolták a Rábamente MTSZ-től.
        Az üzemterv alapján a javasolt halmennyiség 1 hektárra:  100 kg ponty
                                                                                             50 kg kistestű keszeg
                                                                                             60 kg nagytestű keszeg
                                                                                             10 kg kistestű ragadozó     
                                                                                             30 kg nagytestű ragadozó

    
Igazi vadregényes sarok

A Magyarszecsődi kavicsbánya tóra vonatkozó horgászrend megegyezik a Horgászat Országos Szabályaival. Emellett a Sporthorgász Egyesületek Vas megyei Szövetsége a halállomány védelme érdekében hozott több intézkedést, melyeket a Vas megyei horgászrend tartalmaz. A II-III nyaras korosztályú halfajok telepítése után minden egyes esetben  általános horgászati tilalmat rendelnek el. A befagyott tó jegén, pedig a szükséges lékelést, minden esetben elvégzik.
                                                          


Süllő - ki ne szeretné?


Egy szép dévér


A tó partjait tavasztól késő őszig buja növényzet fedi. A vízbe lógó ágak, gyökerek jó búvóhelyei a különböző halaknak és egyéb vízi élőlényeknek. Ennek a növényzetnek a karbantartása kemény feladatot ró a horgászegyesületekre.

 


A víz alatt komoly halak lapulnakÍrta és szerkesztette:
Molnár Gergely és Takács Péter