Őszi halmentés az ártérről

  nyomtatási kép

Mint tudjuk az idei évben többször is vonult le nagyobb árhullám a Rábán. Fel is töltötte a folyó vízzel az árterületén lévő összes gödröt és régi holtágat. A vízzel együtt pedig a halak is kilátogattak az árterekre és bizony a folyó visszahúzódásakor jó részük kinnt ragadt a mélyebben lévő területeken. Sajnos nagyon sokan specializálódtak arra, hogy ezekből a gödrökből és régi holtágakból az arra érdemes halakat kiszedjék és nem azért, hogy visszavigyék őket természetes közegükbe. De nem csak nagyobbak, hanem rengeteg ivadék is maradt hátra, amikre keserves sors várt, hiszen ezek a helyek előbb vagy utóbb kiszáradnak és a bennük levő halak elpusztulnak. Na, persze csak azok, amelyek nem esnek áldozatul a halevő madaraknak és egyéb ínyenc állatoknak. Egyesületünk tagja Szekeres József hívta fel figyelmünket néhány erősen apadó vízre, ahol rengeteg kisponty rekedt a sekély holtágakban. Ezen felbuzdulva meg is szerveztünk egy "halmentő" csapatot, azzal a felkiáltással, hogy bármennyit is hordunk vissza a vizekbe, az a mennyiség már nem megy veszendőbe.

  

A csapat balról jobbra: Honfi Antal, Takács Péter, Unger György,

Széplaki Tamás, Kocsis Balázs, Honfi józsef

Természetesen az időjárás nem fogta pártunkat, hiszen a kitűzött időpont előtt esett az eső, hatalmas sártengerré dagasztva a megközelítési útvonalat. Így aztán igénybe kellett venni Széplaki Tamás spéci UAZ terepjáróját, hogy a hordókba mentett halakat szállítani tudjuk.
A csapat aztán a helyszínen nagyüzemi halfogásba kezdett, amiben szerepelt az 1×1-es merítőhálótól kezdődően a lenyomott szakállú horogig minden eszköz. Közös összefogással sikerült is több száz darab kispontyot újra biztonságba szállítani.

Szekeres Józsi a helyszínen csatlakozott hozzánk

Ligeti Laci bácsi is utolért bennünket

                                                  

Ilyen csodás kis pontyok menekültek meg.....

......és ilyenek.

Biztos forrásból tudom, hogy nem is ez volt az egyetlen akció, mert a jóérzésű horgászok egyénileg is rengeteg halat visszahordtak a folyóvizekbe, de még a tavakba is jutott. Nekik névtelenségükben ezúton is köszönjük a segítséget.

Munkában a Honfi testvérek

                                         

Unger Gyuri: Reméljük mind megnőttök!!!!

Viszont, mint az egyesület elnöke névvel is szeretnék köszönetet mondani Honfi Józsefnek és testvérének Honfi Antalnak , Szekeres Józsefnek, Széplaki Tamásnak, Unger Györgynek, Kocsis Balázsnak, Ligeti Lászlónak. Ja, és nem utolsósorban két ifinknek Molnár Marcinak és Szegvári Marcinak, akik egy másik alkalommal Gyurival és velem mentettek vissza több vödörnyi ivadékot a Rábába. A fennt említettek a közös akción kívül még egyénileg is mentettek, amennyiben idejük engedte.
Természetesen törekedtünk minél több halat megmenteni, de ezt sajnos csak a teljesség igénye nélkül lehetett. Még így is rengeteg kishal pusztult el, de ezek az árvizek valamit kárpótoltak az elmúlt idők kompenzációja képpen a Rábán, hisz most lehetett látni mennyi apró hal van a vízben. Reméljük, ezek után már biztosítva van az utánpótlás, ha nem érik újabb szennyezések szeretett folyónkat.
Ezenfelül némi elégtételt is érezhetünk, mert az árvíz pont az eddig a Rábát leginkább szennyező országból hozott el tetemes mennyiségű halat az alsóbb szakaszokra.

                                                                          Írta és fotó: Tépeti